“Mereka memandang saya dengan pandangan s3rong ketika saya berjalan menuju ke arah ambulans berkenaan…” Peguam Yang Pernah Dij4ngkiti Wab4k C0vid-19 Mula Mended4hkan Tentang…

C0v1d-19 telah memberi kesan yang menger1kan kepada rakyat Malaysia dan juga seluruh penduduk di pelosok dunia.

Tiada siapa yang pernah membayangkan untuk “Terkurung” di dalam rumah dengan tempoh yang lama seperti yang dilaksanakan semasa PKP selama beberapa bulan. Ini terjadi hanya kerana ingin mengelak daripada v1rus c0rona yang tidak dapat dilihat oleh mata kasar.

Namun begitu, pesak1t yang telah dijangk1ti w4bak tersebut akan lebih terkesan. Ini kerana bukan sahaja mereka menanggvng kesakit4n, tetapi mereka lebih tertek4n dan perit disebabkan terpaksa berjauhan dari ahli keluarga dan terpaksa dikuarantin.

Dapat dilihat melalui luahan bek4s pes4kit itu sendiri, kebanyakannya mengatakan bahawa mereka hanya berfikir tentang kem4tian apabila menerima keputusan bahawa vaksin untuk merawat peny4kit itu masih belum ditemui.

Menjadi Mangs4

seorang bekas pes4kit, Nur Amira Ahmad Azhar (kes ke-41) yang menghantar e-mel kepada penulis SinarPlus untuk meluahkan segala-galanya.

“Sewaktu saya menerima panggilan dari Dr Hamenudin Hamzah dari Pejabat Kesihatan Daerah Kepong yang memaklumkan bahawa saya positif c0v1d-19, hati saya resah memikirkan tentang anak dan ahli keluarga yang merupakan kontak rapat sebelum saya menerima berita burvk tersebut.

“Namun, alhamdulillah semua ahli keluarga saya telah disahkan negatif c0v1d-19 selepas menjalani beberapa ujian saringan,” katanya yang berkhidmat sebagai pengamal undang-undang dan menetap di ibu kota.

Kata Nur Amira, beliau mengambil keputusan untuk membuat ujian c0v1d-19 setelah dinasihatkan oleh firma guamannya.

Bosnya memaklumkan, dirinya berkemungkinan telah terded4h dengan seseorang yang telah disahkan positif c0v1d-19 ketika menghadiri satu mesyuarat.

Susulan itu, semua pekerja di firma berkenaan telah membuat ujian saringan di lokaliti masing-masing

“Tidak pernah terlintas dalam pemikiran yang saya positif kerana sebelum semua ini terjadi, saya tidak berurusan dengan pegawai tersebut dan saya juga tidak mengalami simptom utama seperti dem4m, batuk ataupun selsesama.

“Tanpa disedari, sakit tekak, hilang deria rasa sepenuhnya yang saya alami pada waktu itu, merupakan antara simptom w4b4k c0v1d-19 ini.

“Pada ketika itu, saya sedar bahawa w4b4k c0v1d-19 sangat berbahaya kerana dapat merebak dengan sangat cepat tanpa memerlvk4n sentuhan langsung dengan pembawa w4b4k tersebut,” katanya panjang lebar.

Dipandang serong

Nur Amira terus bercerita. Katanya, seperti pes4kit lain, beliau telah dijemput oleh ambulans h0sp1tal Kuala Lumpur di kondominiumnya.

Peguam itu memberitahu, beliau rasa sed1h dengan pandangan orang sekeliling yang tidak senang melihatnya.

“Mereka memandang saya dengan pandangan serong ketika saya berjalan menuju ke arah ambulans berkenaan. Kemungkinan mereka bimbang akan dij4ngk1ti sama, namun harus diingat bahawa pes4kit tidak pernah minta utk dij4ngk1ti,” luahnya.

Persepsi itu ujar Nur Amira, tidak terhenti setakat di situ sahaja.

Selepas beliau disahkan bebas daripada c0v1d-19, orang di sekelilingya masih takut tatkala melihat kelibatnya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Terengganu TV

Sumber : http://www.mediaviral.bbn.my/

Be the first to comment on "“Mereka memandang saya dengan pandangan s3rong ketika saya berjalan menuju ke arah ambulans berkenaan…” Peguam Yang Pernah Dij4ngkiti Wab4k C0vid-19 Mula Mended4hkan Tentang…"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*