Gugvr air mata akak kaki kudvng lihat keIibat Ebit Lew, semuanya usaha guru arw4h anak OKU – “Allah hantar ustaz pada hari Iahir saya”

BANGUNAN tinggal dijadikan kediaman kedengaran menyer4mkan.

Bukan sehari dua, sudah tiga tahun sebuah keluarga terpaksa hidup sedemikian.

Keadaan keluarga yang da1f itu membuatkan pendakwah terkenal, Ustaz Ebit Lew sed1h.

Lebih sayv bagi figura yang dikenali sebagai Ustaz Ebit ini apabila melihatkan keadan anak-beranak yang menetap di bangunan itu.

“Sed1h sayv hati jumpa kakak tiada kaki, sebelah tiada dan sebelah lagi tak berfungsi dah. Suami mengh1dap str0k,” tulis Ebit di halaman Facebook beliau.

Bangunan tinggal yang didiami sebuah keluarga.

Menurut Ebit, pasangan suami isteri itu mempunyai dua anak, kedua-duanya orang kelainan upaya (OKU) berusia 17 tahun dan 12 tahun.

“Anak perempuan yang berusia 12 tahun baru meninggaI dunia kerana masalah parv-parv. Seorang lagi OKU lemb4m ada masalah jantvng.

“Tapi dialah yang uruskan nak bawa mandi dan urusan lain. Angkat barang, kemas katil. Sed1h rasa,” ujarnya.

Menurut Ebit, keluarga itu menghuni bangunan tinggal itu sejak tiga tahun lalu, di mana kedudukannya terpencil.

Ebit meninjau kawasan sekitar.

“Kadang-kadang air naik banjir. Tiada pintu, tiada tandas. Ada tandas jauh tapi buruk. Sekejap je saya dekat situ penuh nyamuk.

“Lagi menakvtkan banyak bab1 hutan dekat situ. Aduh ser4mnya. Sekejap je macam-macam binatang kami jumpa,” katanya.

Saya menang1s bisik pada sahabat saya. Saya ni ujian sak1t, kemaIangan sikit dah mengeluh. Apalah kekuatan wanita ini ye ya Allah Tuhanku

USTAZ EBIT LEW

Mengimbas kembali kunjungannya ke bangunan tinggal itu, Ebit menjelaskan wanita itu hanya menang1s apabila melihat kehadiran beliau.

“Bila sampai, akak ni menang1s je. Saya setiap hari berdoa nak jumpa ustaz, tak sangka ustaz datang jumpa saya.

“Cikgu kepada anaknya 12 tahun yang meninggaI dunia itu hubungi pembantu saya. Dua cikgu sekolah datang bersama membantu. Lagi sayv rasa, mungkin doa anak 12 tahun tu,” katanya.

Posting Ebit yang mengundang seb4k netizen.

Beliau bagaimanapun bersyukur apabila mengetahui keluarga itu menerima bantuan zakat sebanyak RM400, manakala RM250 daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Wanita berkenaan bertuah kerana kehadiran Ebit menemui keluarga tersebut pada hari lah1rnya.

“Hari ini hari lah1r akak ni. Sepanjang hidup tak pernah sambut birthday. Ya Allah. Allah hantar ustaz pada hari lah1r saya.

“Menang1s je dengar kisah ujian akak ni. Doakan ye tengah cari rumah nak pindahkan akak ni. Saya menangis bisik pada sahabat saya. Saya ni ujian sak1t, kemaIangan sikit dah mengeluh. Apalah kekuatan wanita ini ye ya Allah Tuhanku,” katanya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : mStar

 

Be the first to comment on "Gugvr air mata akak kaki kudvng lihat keIibat Ebit Lew, semuanya usaha guru arw4h anak OKU – “Allah hantar ustaz pada hari Iahir saya”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*