Saman ‘ekzos bising’ demi ketenteraman awam, bukan kaut untung…” – KPN

Berikutan tindakan s4man terhadap penunggang motosikal atas kes4lahan mengubah suai ekzos sehingga bising yang dikuatkuasakan oleh PDRM baru-baru ini, ramai yang mendakwa ia merupakan satu strategi mengaut keuntungan.

Justeru itu, Ketua P0lis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador tampil mengeluarkan kenyataan men4fikan d4kwaan tersebut.

Memetik laporan BH Online, pihaknya akan terus mengadakan Op Khas Ekzos Bising di seluruh negara, walaupun menerima pelbagai t0hmahan dari individu tertentu.

“Menjadi tanggungjawab p0lis melindungi penduduk yang selama ini sengs4ra dengan bunyi bis!ng ekzos itu.

“Saya ingatkan anggota Jabatan S!asatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) untuk tidak patah semangat kerana kr!tikan sesetengah pihak.

“Kita mahu jaga keselesaan dan keselamatan orang yang tinggal khususnya di Projek Perumahan Rakyat (PPR) dan rumah kos rendah yang sering berdepan bunyi bising itu,” katanya pada sidang media di Bukit Aman, hari ini.

Abdul Hamid berkata, siasatan mendapati golongan terbabit aktiviti mengubah suai motosikal itu mempunyai minat terutama dalam aspek kosmetik luaran.

“Proses ubah suai ini membabitkan pembelian dan pemasangan dengan kos antara RM200 hingga RM2,000 supaya motosikal kelihatan lebih bergaya, selain kononnya bagi meningkatkan kelajuan kenderaan itu,” katanya.

Sementara itu, Abdul Hamid berkata, pihaknya mengeluarkan 5,721 saman terhadap 4,087 pengguna motosikal bermula 1 Mac hingga kelmarin.

 

“Dalam tempoh itu, kita turut menyita 2,389 motosikal untuk membantu siasatan,” katanya

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : trendingsgt

Be the first to comment on "Saman ‘ekzos bising’ demi ketenteraman awam, bukan kaut untung…” – KPN"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*