‘Bercinta Di Dunia, Berkasih Di Syurga..’ Anak Sbak Ayah Mnyusul Prgi Selepas lbu.

REMBAU – Aklbat diru.ndung kepiIuan kehiIangan isteri tercinta, Masramah Latip, 64, pada Ahad lalu, seorang pesa.ra tntera, Kamarudin Idris, 66, mengikut jejak Allahyrham kelmarin apabila mninggaI dunia aklbat masaIah jntung di Institut Jntung Negara (lJN), Kuala Lumpur kelmarin.

Masramah yang me­rupakan bek.as pesaklt C0VlD-19 mninggaI dunia ketika dalam perjalanan dari Hspital Tampin ke Hspital Tuanku Ampuan Najihah (HTAN) pada jam 10.45 pagi di Kuala Pilah susulan mengaIami masaIah jntung serta teka.nan drah rendah.

Manakala, arwh Kamarudin Idris, 66, pula disahkan mninggaI dunia di lJN kira-kira jam 4 petang kelmarin semasa mendapatkan rwatan susulan di institusi berkenaan.

Anak keenam pasangan itu, Mastura Kamarudin, 30, berkata, berita kema.tian itu membuatkan dia sbak kerana sudah hampir setahun tldak bertemu ibunya susulan Perlntah KawaIan Pergerakan (PKP).

Cerita Mastura, dia berhasrat puIang ke kampung selepas aktiviti rntas negeri dibenarkan.

“Bila dapat tahu mak mning­gaI dunia, saya segera minta kebenaran poIis di Johor untuk puIang ke Rembau. Sedih sangat bila tak smpat bertemu mak, namun saya reda. Malam selepas mak dikeb.umikan, kami anak-­beranak berkumpul di rumah.

“Ayah Iuahkan perasaannya tldak tahu macam mana nak lalui hidup tnpa mak sebab mereka memang tak pernah berja.uhan sepanjang lebih 40 tahun berkahwin.

“Malah, ayah juga smpat berpesan kepada kami untuk sentiasa saling menyayangi antara adik-beradik serta menjaga antara satu sama lain,” katanya ketika ditemui di Taman Chembong Jaya, di sini semalam.

Mastura berkata, kedua-dua orang tuanya itu berkahwin atas pilihan ibu bapa dan hanya bercinta selepas berkahwin kerana tldak smpat berkenalan terlebih dahulu.

Menurutnya, ibunya bera­sal dari Padang Temu, Melaka, manakala ayahnya pula ketika itu bekerja sebagai tntera dan berasal dari Kampung Senama HiIir, di sini.

“Mereka telah menghar.ungi­ su.sah senang bersama dan sepanjang temp0h berkenaan, apa sahaja yang diminta oleh mak akan ditunaikan ayah sehabis baik,” katanya.

Katanya, kini kehidupan mereka sekeluarga semakin baik dan ayah berhasrat untuk menunaikan impian Masramah menunaikan haji atau umrah.

“Disebabkan mak terjtuh dan terIantar serta su.kar bergerak, selain pndemik C0vld-19, hajat itu terpksa dita.ngguhkan dahulu.

“Selepas mak mninggaI du­nia, ayah berasa agak raIat ke­rana tldak dapat menunaikan impian mak. Ayah berhajat membuat badal haji untuk mak.

“Hasrat ayah itu kami adik-beradik akan tunaikan, namun kami akan buat untuk mereka berdua nanti,” katanya.

Jsad pasangan kekasih sejati itu dikebu.mikan bersebeIahan di Tanah Perkburan Islam Kampung Senama Hilir, di sini.

Salam tkziah. Al fatihah

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook News Online

Sumber: kosmo via DBONGKAR

 

Be the first to comment on "‘Bercinta Di Dunia, Berkasih Di Syurga..’ Anak Sbak Ayah Mnyusul Prgi Selepas lbu."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*