Arab Saudi Kini Diliputi Salji.

Riyadh: Cuaca sejuk, hujan renyai dan hujan ais dengan salji dilap0rkan di beberapa kawasan di Arab Saudi minggu ini memberi kegembiraan untuk mereka yang jarang melihatnya.

The National News melaporkan Hafar Al Batin, sebuah kawasan di wilayah timur dilanda hujan pada Isnin selepas hujan ais dan hujan lebat di Riyadh pada Ahad.

Ribut pet1r, hujan dan hujan ais juga dilihat di Qurayyat berhampiran Turaif di wilayah sempadan utara.

Orang ramai mengambil ke$empatan memuat naik gambar dan vide0 hujan ais di padang pa$ir, di laman s0sial, bagi berk0ngsi kegembiraan serta mengalukan cuaca musim sejuk.

Mereka juga sanggup memberhentikan kenderaan di bahu jalan untuk mandi hujan selain menadah hujan dan hujan ais di tangan mereka.

“Ia adalah satu kejvtan yang menyenangkan. Kami memandu ke wilayah timur dari Riyadh untuk hujung minggu dan dalam perjalanan pulang, hujan tiba-tiba turun.

“Kami mengalami temp0h musim pana$ yang panjang dan kini akhirnya diberi nikmat musim sejuk.

“Saya meranc4ng untuk pergi ke L0ndon, tetapi tidak perlu lagi. Kami mempunyai cuaca hebat di sini,” kata Tala Hamdan, rakyat Arab Saudi.

Pusat Mete0rologi Negara melap0rkan $uhu dijangka menurun di seluruh negara pada minggu akan datang berikutan cuaca bvruk dan hujan berpanjangan.

Pusat itu juga meramalkan hujan untuk semua kawasan di seluruh negara.

Berikutan hujan yang melanda kawasan pesisir minggu lalu, angin sejuk dan hujan akan merebak ke kawasan utara dan timur negara, serta Riyadh dan Qassim, kata pusat berkenaan.

“Selepas sebulan, kita akan lalui hari yang paling dingin tahun ini iaitu mus1m sejuk,” kata pakar cuaca, Dr Khaled Al Zaqaq pada Isnin.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook News Online

Sumber : Hmetro

Be the first to comment on "Arab Saudi Kini Diliputi Salji."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*