“Tunąi Nązar”- Lelaki Ini Sąnggup Balik Kampung Jalan Kąki Rentąs Tiga Buąh Negeri.

Kerinduan terhadap kampung halaman memang amat dirasai oleh anak perantau yang berhijrah di kawasan bandar menyeb4bkan mereka tidak dapat pulang menjenguk mak ayah dikampung halaman selama hampir 2 tahun.

Malah, ada juga di anatara mereka yang sanggup bernazar jika diberi peluang untuk balik ke kampung halaman. Begitulah kisah seorang lelaki berjaya menunaikan nazarnya dengan berjalan kak1 sejauh 290 kilometer merenta$ negeri Selangor, Pahang dan Kelantan untuk pulang ke kampung halamannya di Kampung Bertam Baru, Gua Musang, Kelantan.

Mohd Syahrizal Harun atau lebih dikenali sebagai Mat yang bekerja sebagai jurutekn1k di sebuah syarikat swasta di Kuala Lumpur itu berjaya menunaikan nazarnya selepas berjalan kak1 selama empat hari.

Menurut Mat yang berusia 40 tahun, sebelum ini, dia tidak dapat balik ke kampung hal4mannya ak1bat penul4ran pandem!k c0vid-19.

Katanya, sebelum pengumuman kebenar4n renta$ negeri dibuat oleh kerajaan, dia bernazar untuk pulang ke kampung dengan cara berjalan kak1 sebagai tanda kesyukuran.

Selama empat hari merentas tiga negeri, Mat mengharungi pelbagai c4baran terutama sekali cuaca yang tidak menentu.

“Cab4ran kedua ialah berjalan di musim hujan dengan beberapa kejad1an tanah runtvh, banyak jalan ditvtup serta dilenc0ngkan ke arah lain (menyeb4bkan) kena tambah kil0meter perjalanan lagi.

“Di waktu malam pula berjalan pula ris1konya hanya satu ke4daan gel4p dan bin4tang, tapi Alhamdulillah tidak ada b1natang yang berbahay4 setakat anj1ng sahaja,” kata Mat berkongs1 pengalaman ketika ditemui pemberita di Hentian Gua Musang di sini pada Ahad.

Sebelum itu, kepulangan Mat ke Gua Musang disambut oleh Ahli Dewan Undangan Nenggiri, Ab. Aziz Yusoff; Yang Dipertua Majlis Belia Jajahan Gua Musang, Mohd Azmawi Fikri Abdul Ghani dan Pengerusi Eksekutif Konsortium E-Mutiara Berhad (E-Mutiara), Che Ibrahim Che Ismail.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook News Online

Sumber : Sinar Harian

Be the first to comment on "“Tunąi Nązar”- Lelaki Ini Sąnggup Balik Kampung Jalan Kąki Rentąs Tiga Buąh Negeri."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*