“Bahąyalah.”- Pemuda 0ku Tepaksą Menggunakan Tąngga Eskąlator Buat Ramai Orang Rąsa Seriąu.

Ramai di antara kita yang masih mempunyai sedikit ke$edaran tentang h4k-h4k orang kelainan upaya OKU. Menggunakan kemudahan yang telah disediakan kepada mereka memberi ke$an bvruk kepada mereka. Malah membah4yakan gol0ngan istimewa ini.

Vide0 seorang pemuda berkerusi r0da yang menggunakan eskalątor di sebuah pusat beli-beląh men1mbulkan pelbaga1 reąksi dalam kaląngan net1zen.

Rata-rąta meny1fatkan tindąkannya bukan sahaja mengundąng risik0, malah membahayąkan pengunjung lain yang turut menggunąkan kemudahan itu.

Antara lain mereka mencadangkan kepadanya supaya menggunakan kemudahan lif yang disediakan, bukannya eskąlator. Beliau memberitahu, tindąkannya menggunakan eskalator itu ber$ebab dan bukannya untuk tujuan suka-suka. Dią pada mulanya menggunakan lif sewaktu berkvnjung ke pu$at beli-beląh di Kuala Terengganu, Terengganu bersama isterinya baru-baru ini.

“Saya guna je lif kat mall tu. Tapi bila nak ke pąrking, terpąksa menunggu lama. Jadi saya sp0ntan guna eskąlator untuk naik ke tingkat atas.

“Sebenąrnya tak guna banyak tenąga pakai kerusi r0da naik e$kalator. Boleh nampak dari vide0 saya cuma pegąng biasa, ia lebih kepada tekn1k dan sk1l,” katanya ket1ka dihubung1.

kerusi roda eskalator 3

Firdaus merupakan beka$ atlet para.

Firdąus berkerusi r0da selepas terbab1t dalam satu naha$ motosikal kira-kira $edekad lalu.

Pemuda yang bera$al dari Bagan Serai, Perak ini bagaimanapun berkata dia hanya menggunakan laluan e$kalator dalam keądaan bersesuaian.

kerusi roda eskalator 2

Firdaus (kiri) dan isteri.

Firdaus yang merupakan pemenang pingat gangsa dalam Sukan SEA 2017 turut berkongsi pengalaman apabila terpak$a menggunakan e$kalator di$ebabkan kapa$iti lif telah penuh.

“Berdasarkan pengalaman, bila pintu lif terbuka tapi tiada seorang pun yang berada di dalam nak keluar untuk beri laluan kepada kita untuk masuk.

Bukan saya nak tunjvk saya ni hebat. Ia $ebenarnya sebagai alternatif bukan sahaja sekiranya ada kecema$an, tapi juga apabila lif r0sak

MUHAMAD FIRDAUS IBRAHIM

“Ada lif di sebuah sh0pping mall, bagus dir1kan pap4n tanda di lif supaya beri l4luan kepada OKU (orang kela1nan up4ya), ibu meng4ndung, warg4 emas dan bawa anak kecil.

“Tapi ada yang masih tak faham. Pernah sekali tu, masih tiada siapa yang keluar dari lif. Saya kemudian amb1l p4pan tand4 tu dan let4k depan lif, barulah ada yang $erba $alah,” ujarnya.

kerusi roda eskalator 4

Firdaus merup4kan penj4wat aw4m.

Sehubungan itu, dia yang mervpakan penj4wat awam berkata, perk0ngsiannya juga mahu member1 ke$edaran kepada masyarakat supaya ber$ikap bert0lak an$ur dan bert1mbang ra$a.

“Ini tervtama dalam ke4daan pandem!k di mana lif mempunya1 pro$edur 0perasi $tandard ($OP), ada kapa$iti dan tak boleh ber$esak.

“Jadi jika ada yang $udi beri ru4ng untuk gol0ngan mac4m kami masuk lif, ken4 la ada yang keluar dulu untuk beri lalvan,” katanya yang masih bersedia untuk menyerta1 mana-mana acara sukan pada masa akan datang.

kerusi roda eskalator 5

Pernąh memenang1 p1ngat gangsa dalam Sukan SEA 2017.

Mengena1 penggvnaan e$kalator, Firdaus menega$kan bahawa ia juga dil4kukan oleh gol0ngan berkerusi r0da sebagai alternat1f.

“Bukan saya nak tvnjuk saya ni heb4t. Ia $ebenarnya sebagai alternatif bukan sahaja sekiranya ada kecema$an, tapi juga apabila lif ro$ak.

“Bagi saya, ią beri$iko sekiranya yang berkeru$i rod4 tidak mah1r menggunakannya. Jangan cuba kalau tak beran1, b1mbang ada ris1ko lain,” katanya.

Video:

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook News Online

Sumber : Mstar

Be the first to comment on "“Bahąyalah.”- Pemuda 0ku Tepaksą Menggunakan Tąngga Eskąlator Buat Ramai Orang Rąsa Seriąu."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*