Ramąi K0mplen, Teh Ikąt “Mąti” Kena Cąj 50 Sen.”- Lepas Ni Korang Bawak Getąh Sendiri La.

Kenaikan harga barangan terutama barang basah sejak kebelakangan ini benar-benar memberi ke$an kepada penggun4 yang masih berdep4n dengan pandem1k COV1D-19 dan mem1nta sesuatu dapat dil4kukan agar kenaikan harg4 itu dapat dik4wal.
 
Ramai anatara kita yang merungut, harga makanan di kedai semakin mahal. Kalau dahulu, harga sebungkus teh ais cuma RM1.50 tanpa ada caj tambahan. Tapi kini, tular sekeping resit menunjukkan caj sebanyak RM0.50 dikenakan untuk mengikat bungkusan air.

‘Kalau benda ini ada dulu, aku dah kaya sekarang, berapa ramai minta air bungkus dulu,” itu kata pelanggan tersebut. sudahlah sayur dan roti naik harga, harga ikat mat! pun kena caj sekarang,” 

Ramai yang menyifatkan caj sebanyak RM0.50 hanya untuk mengikat bungkusan air itu  sebagai keterlaluan malah tidak masuk akal memandangkan perkara itu mudah dan senang untuk dilakukan oleh peniaga.

Melalui perkongsian @usaidsubki di laman Twitter, lelaki itu menunjukkan sekeping resit yang menunjukkan jumlah ke$eluruhan pe$anan sebanyak RM20.50.

Daripada jumlah itu, harga bagi sebungkus nasi goreng ikan masin ialah RM7, manakala harga tomyam (RM11), teh ais (RM2 serta caj ‘ikat mat!’ sebanyak RM0.50.

Perkongsian ltersebut mendapat lebih 4,293 ciapan balas selain 5,153 tanda suka daripada pengguna media s0sial yang turut memberikan berbagai respon balas.

“Tak rasa kedai ini salah, sebab biasanya kalau kedai airnya dibungkus, harga akan mahal sikit sebab bila bungkus air lebih banyak, tapi nak buat macam mana, orang salah faham,” jelas @AmeerZachery.

“Dah tiba masanya untuk kurangkan air manis dan minum air masak, jimat RM2.50, boleh tambah duit beli sayur,” seloroh @TiadaCarut.

“Makin dasyat dunia sekarang, ikat mat! pun kena RM0.50,” kata @Nrlizzahmank. -K! ONLINE

Komen Netizen:

Tulis je la charge bungkus..tulis charge untuk ikat mmg minta makian netijen la.

oooo xpernah kena lagi…. mgkin sbb saiz plastik lg bsr dari cawan ke?

Cuba bayangkan terpaksa pecahkan duit rm10 atau rm5 sebab takde duit seringgit atau 50 sen.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook News Online

Sumber : twitter usaidsubki

Be the first to comment on "Ramąi K0mplen, Teh Ikąt “Mąti” Kena Cąj 50 Sen.”- Lepas Ni Korang Bawak Getąh Sendiri La."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*