Ibu Neelofa mohon maaf, mengaku terIepas cakap 1su trademark d4ging harimau men4ngis

TINDAKAN ibu kepada pengacara Neelofa iaitu Datin Noor Kartini Noor Mohamed mendaftar nama produk makanan ‘Har1mau Menang1s’ di Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) menimbulkan rasa kvrang sen4ng segelintir netizen di Twitter.

Tampil menjelaskan situasi sebenar, Noor Kartini menerusi syarikatnya Noor Khan Enterprise memaklumkan perm0honan itu bukanlah merujuk kepada nama daging ‘har1mau menang1s’, sebaliknya hanyalah rekaan pada tulisan perkataan itu.

Menurut kenyataan syarikat itu, keputusan mendaftar rekaan pada ejaan itu bagi mengelakkan sebarang kekel1ruan terutamanya produk t1ruan.

“Pihak kami ingin memaklumkan bahawa permohonan tersebut adalah bersifat untuk melindungi penggayaan, susur atur grafik, kod warna dan tulisan perkataan ‘Har1mau Menang1s’ pada bungkusan produk.

“Ini bertujuan untuk mengelakkan sebarang produk t1ruan dalam pasaran yang boleh menyebabkan masalah kepada jenama pihak kami dan pengguna di luar sana, ” demikian menurut kenyataan yang dikeluarkan pada Rabu.

Pada Selasa, tuIar foto memaparkan permohonan pendaftaran logo atau cap dagangan (trademark) yang telah diisi oleh Noor Kartini berkenaan dengan penggunaan nama ‘har1mau menang1s’.

Malah video daripada Instastory Noor Kartini berkenaan pengakuannya bahawa nama ‘har1mau menang1s’ sudah didaftarkan juga h4ngat menjadi perdeb4tan netizen

“Letaklah harimau beran4k ke, harimau kentut ke tapi bukan Harimau Menang1s, ” katanya dalam video tersebut sambil memasak.

Ibu Neelofa mohon maaf terIanjur kata dalam video di Instagram.

Gara-gara itu, netizen di laman Twitter menegur tindakan Noor Kartini mendaftarkan nama tersebut kerana nama ‘harimau menang1s’ sudah lama digunakan dan bukanlah hak eksklusif sesiapa.

Menjelaskan tentang 1su yang dibangkitkan itu, syarikat Noor Kartini berkata mereka tidak menghalang mana-mana pihak yang ingin menjalankan perniagaan daging yang sama.

“Kami tidak pernah menghalang mana-mana pihak untuk menjual produk yang sama selagi ia tidak menyerupai bungkusan produk yang pihak kami pasarkan.

“Selain itu, pihak kami sentiasa mengamalkan polisi persaingan perniagaan yang sihat.

“Pihak kami memohon maaf atas kes1lapan kata-kata yang digunakan dalam kandungan video yang tuIar di media sosial pada malam 12 Januari 2021, ” ujarnya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : mstar

 

Be the first to comment on "Ibu Neelofa mohon maaf, mengaku terIepas cakap 1su trademark d4ging harimau men4ngis"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*