Dua insan tersayang perg! selamanya… Cov!d-19 buatkan keluarga ini sak1t menanggung rindu, Buntat pun terkesan!

RINDU yang paling menyak1tkan adalah apabila kita merindui insan tersayang yang telah perg1 untuk selamanya.

Terpaksa meneruskan kehidupan tanpa insan yang kita sayangi terutama apabila melibatkan kemat!an yang tidak didvga, bukanlah mudah.

Kesannya dirasai bukan hanya manusia, tetapi juga haiwan peliharaan yang sebelum ini ditatang pemilik mereka bagai minyak yang penuh.

Bercakap kepada mStar, Hanisah Hamzah, berkata, keh1langan berg4nda, ayahnya yang berusia 75 tahun serta adiknya ak1bat c0v1d-19 baru-baru ini benar-benar memberi kesan kepada mereka sekeluarga, terutama ibunya.

Hanisah, 49 tahun berkata, ibunya yang berusia 67 tahun kini kemvrungan serta sering jatvh sak!t.

“Ayah men1nggal pada 15 Jun manakala adik menyusul pada 21 Jun, usia adik baru 37 tahun dan dia masih belum berkahwin.

“Adik rapat sangat-sangat dengan mak, memang dia kesana kemari dengan mak,” ceritanya, mengenai arw4h adik perempuannya ke empatnya itu.

Hanisah (dua dari kiri) berkata, ibunya (tengah) kini kemvrungan selepas kemat!an adiknya yang ke empat (pertama dari kiri).

Menurut Hanisah ibunya menerima vaks1n yang pertama pada 4 Jun namun dia terp4ksa dikej4rkan ke hospital apabila terkena ser4ngan jantvng pada Subuh hari berikutnya.

Sewaktu di hospital mereka dimaklumkan bahawa kemungkinan ibunya positif c0v1d-19 dan mereka semua diarahkan untuk menjalani kuarant1n kendiri di rumah sehingga keputusan ujian kedua keluar keesokkannya.

“Esoknya, pegawai kementerian kesihatan call dan minta semua pergi buat swab test, ada tujuh orang dalam rumah, saya tinggal 20 kilometer dari rumah bonda, dan memang sejak dua minggu sebelum puasa sampai hari raya memang tak balik memandangkan tidak boleh rentas daerah.

“Bila adik-adik dan anak saudara saya pegi swab test barulah tahu postif.

“Adik saya dua orang kerja kilang yang berbeza, memang di kilang ada yang bergej4la, tapi kami orang susah, kami perlu patuh ar4han majikan (untuk masuk bekerja),” katanya.

Selepas dua hari menjalani kuarant1n di rumah, dua adik dan dua lagi anak saudaranya di bawa ke Pusat Kuarant1n dan Raw4tan c0v1d-19 Beris1ko Rend4h (PKRC) Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC), Ayer Keroh, sementara ayah dan dua adik yang lain di bawa ke Hospital Melaka.

“Abah masuk w4d pada hari lahirnya iaitu 13 Jun, tapi masa video call tu doktor bagi tahu nak t1durkan abah, doktor bagi dua pilihan sama ada nak pakaikan abah oks1gen tahap maks1mum agar abah boleh pergi dengan rasa sak!t yang kurang atau guna vent1lator.

“Cara ni memang sak!t dan doktor cakap ada ris1ko sebab abah ada sak!t jantvng jadi kalau jantvng abah berhenti dan doktor buat CPR t4kut tul4ng rusvk abah pat4h, jadi saya terpaksa buat pilihan untuk guna oksigen tahap maksimum dan kurangkan kesak!tan,” katanya yang menetap di Umbai, Melaka.

 

Saat akak beritahu arwh ayah dah tak ada dekat mak yang masa tu masih di wad, mak meraung.

HANISAH HAMZAH

Kakak Sulong.

Menurut Hanisah, doktor meminjamkan telefon bimbingnya untuk membolehkan mereka membuat video call dan dia tidak dapat gambarkan perasaannya serta rasa ralat kerana tidak sempat mengucapkan selamat hari lahir buat abahnya pada ketika itu.

“Dalam masa sama saya pun kena buat keputusan untuk adik juga bila doktor call beritahu adik pun nak ditidurkan, saya buat pilihan sama macam abah untuk pakai oksigen pada tahap maksimum.

“Selepas solat Subuh pada 15 Jun doktor call maklumkan abah dah tak ada, doktor minta saya datang untuk buat pengec4man m4yat.

“Selepas urusan pengebum1an abah saya terus balik, dalam perjalanan dapat panggilan doktor beritahu adik k0ma dan perlu pakai vent1lator.

“Saya menang1s, Ya Allah dug4an apakah ini,” ceritanya.

Ayah Hanisah (kiri) dan adiknya (kanan) menjadi m4ngsa v1rus merbahay4 c0v1d-19.

Menurut Hanisah, doktor memaklumkan buah p1nggang adiknya, Norlita Hamzah telah ros4k dan mereka disuruh untuk buat panggilan video sebelum adiknya dik0makan.

“Masa tu nampak muka adik bengk4k, bibir biru kemudian doktor suruh lambai, tapi dia lem4h dan tak boleh bersuara.

“Rasa sed1h sangat, macam tak percaya sebab adik boleh lambai lagi dekat kami sebelum dit1durkan tapi tiba-tiba dapat panggilan dia sudah tak ada,” ceritanya sambil menambah mereka sekeluarga sememangnya sangat rapat.

Menurut Hanisah lagi, ibunya yang ketika itu turut menjalani raw4tan di hospital merung apabila diberitahu mengenai berita pemerg1an ayahnya.

“Saat akak beritahu ayah dah tak ada pada mak yang masa tu di wad, mak mer4ung.. tapi akak dah pakat dengan doktor untuk standby sebelah mak sebab mak ada sak!t jantvng.

“Hampir sebulan mak di Unit Raw4tan Rapi, kadang mak sedar ada hari tak sedar,” katanya.

Kini, sesekali ibunya akan menang1s apabila teringkatkan suami juga anaknya yang pergi dahulu men1nggalkan mereka sekeluarga.

Selain mereka sekeluarga, Buntat, kucing kesayangan peliharaan adiknya turut merasai keh1langan pemiliknya itu.

“Sehari sebelum arw4h men1nggal, Buntat macam res4h, dia pergi tidur dengan adik nombor tiga lepas tu dia gesel-gesel badan dekat adik sampai adik cakap kenapalah dengan dia ni.

“Lepas adik (Norlita) dah tak ada dia selalu keluar masuk bilik dan duduk menyendiri di tilam adik, kemudian dia jadi g4rang, orang lain nak pegang pun tak nak.

“Mula-mula Buntat memang cari adik (Norlita), tapi sekarang tak dah sebab ramai orang dalam rumah yang ajak dia main kemudian belai dia,” katanya.

Buntat merupakan antara salah satu kucing kesayangan Norlita.

Menurut Hanisah, selain Buntat, adiknya itu juga sering memberi makanan kepada kucing-kucing terbiar di medan ikan bakar Rerapung, Kampung Berangan Enam.

Ceritanya lagi, seorang adik lelakinya baru sahaja bernikah pada 10 September lalu.

“Tarikh tu arwh bapa yang pilih dan kami teruskan sahaja. Kami buat nikah sebelah pihak perempuan sahaja,” katanya.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook News Online

Sumber : MSTAR

 

Be the first to comment on "Dua insan tersayang perg! selamanya… Cov!d-19 buatkan keluarga ini sak1t menanggung rindu, Buntat pun terkesan!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*