[Terkini] Sasterawan Negara, Datuk Dr Ahmad Kamal (KemaIa) MninggaI Dunia.

KUALA LUMPUR: Sasterawan Negara, Datuk Dr Ahmad Kamal Abdullah atau lebih dikenali dengan nama penanya, Kemala, mninggaI dunia, hari ini.

Kema.tian Allahyrham disahkan Presiden Persatuan Penulis Nasional Malaysia (PENA), Dr Mohamad Saleeh Rahamad.

Mohamad Saleeh berkata, Allahyrham mninggaI dunia kira-kira jam 12 tengah hari seIepas berada dalam keadaan uz.ur kerana beberapa penyaklt termasuk kompIikasi buah plnggang.

“Peme.rgian beliau adalah kehiIangan besar bagi dunia sastera Malaysia.

“Sumbangannya bukan sahaja dalam bentuk karya puisi, kr1tikan, dan prosa yang bermutu tinggi dan menjadi antara ikon sastera tanah air, malah gerakan sastera yang dilancarkan beliau sebagai aktlvis memberikan ke.san yang besar dalam perkembangan sastera dan jalinan sastera di peringkat antarabangsa.

 

“PENA sangat menghargai sumbangannya seIama ini dan untuk mengenang jasa serta sumbangan beliau, kerajaan diharap dapat merancang sesuatu yang bermakna dan m0numental sifatnya,” katanya.

Dalam pada itu, Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dalam hantaran di Facebook, menyifatkan peme.rgian Allahyrham satu kehiIangan yang besar kepada negara khasnya dalam dunia sastera tanah air

“Allahyrham memberikan sumbangan yang besar dalam perkembangan sastera tanah air dan nusantara.

“Allahyrham sentiasa memberikan kerjasama yang sangat baik dan bergi.at aktif bersama-sama DBP demi bahasa dan persuratan Melayu,” katanya.

Ahmad Kamal, 80, pernah bertugas di DBP bermula pada tahun 1968 bermula sebagai penolong penyuntlng, sebelum menjadi editor majalah-majalah sastera dan berbagai lagi dan sebelum bersara pada 1996 sebagai Ketua Bahagian Kesusasteraan Band1ngan.

Difahamkan, jnazahnya akan dimandikan dan disembahyangkan di Surau As Shahabah, Seksyen 7 Kota Damansara sebelum dikebu.mikan di Tanah Perkburan Islam Sksyen 9 Kota Damansara, seIepas solat Asar.

Salam tkziah. Al fatihah

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook News Online

Sumber: bh via DBONGKAR

 

Be the first to comment on "[Terkini] Sasterawan Negara, Datuk Dr Ahmad Kamal (KemaIa) MninggaI Dunia."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*