Tenggelam Pada Tahun 90-an ‘Bandar H4ntu’ Ini Muncul Semula Pada Tahun 2021.

Bila dengar sahaja nama ‘bandar hantu’ pasti terbit perasaan gu$ar bercampur ser4m ditambah dengan perasaan tertanya-tanya, apakah sebenarnya masih wujud bandar hantu di abad ini?.

Bayangkan. Kalau sebuah kereta yang tenggelam dalam sungai bertahun-tahun lamanya, tiba-tiba timbul di permukaan semula. Rasanya cerita itu dah cukup buatkan kita rasa terkejut dengan kemunculan kereta yang hilang.
 
Macam mana kalau sebuah bandar yang telah lama musnah dan ditenggalami air laut, tiba-tiba muncul semula di permukaan selepas 25 tahun?

Menurut lap0ran, bandar itu ditenggelam1 banj1r pada tahun 1992 sewaktu loji hidroelektr1k Portug1s dikatakan telah menvtup pintu airnya. Di$ebabkan itu sungai Limea telah  dipenuhi air dan membanjir1 t4nah serta bangunan di kawasan sekitarnya.

Tetapi, dalam perkongs1an beberapa keping gambar pada hari kelmarin, menunjukkan para$ air di empangan itu mulai surut dan sekali gus menyeb4bkan rumah-rumah dan jel4pang mil1k penduduk Aceredo kembali t1mbul.

Gambar: via DetikNews

Penduduk Aceredo dikatakan terpak$a menyerahkan t4nah tersebut dan berpindah berikutan banjir yang meland4 itu. Banyak dinding dan bangunan di bandar itu telah rvntuh tetapi menampakkan struktur bangunan yang masih lagi kvkuh.

Turut dilap0rkan lebih kurang 70 buah rumah yang diperbuat daripada batv dan kayu tetapi masih lagi tegvh berdiri walaupun ada yang bahagian rumah yang sudah rvntuh atau h4nyut, tetapi bvmbungnya masih lagi ter$elamat walaupun sudah beberapa dekad ditenggelam1 air.

Traged1 Acedero itu dilap0rkan bermula dengan satu perjanj1an yang dibuat pada 1968 antara ketua negara Sepanyol dan Portugal iaitu Francisco Franco dan António de Oliveira Salazar untuk menggunakan sungai sebagai sempadan kedua-dua buah neg4ra itu. Tujuan perjanj1an itu adalah untuk membina emp4ngan Lindoso.

Walau bagaimanapun, perjanj1an itu dilap0rkan telah menyeb4bkan berl4kunya rampa$an tanah dan rumah di beberapa buah kampung. Selain Aceredo, terdapat empat lagi bandar lain iaitu O Bao, Buscalque, A Reloeira dan Lantemil yang h1lang ak1bat ditenggelam1 air apabila pintu empangan itu ditvtup.

Gambar: via DetikNews

Penduduk di situ dip4ksa untuk berp1ndah tetapi majorit1 orang yang tinggal di situ tidak berminat untuk meninggalkan rumah mereka. Walaupun ada segel1ntir yang cuba men1nggalkan rumah mereka kerana menerima sejumlah w4ng yang ditawarkan syarikat itu, yang lain tetap berpeg4ng teguh untuk tidak meninggalkan bandar itu.

Syarikat itu dikatakan berjaya meyak1nkan hampir 51% rakyat. Diseb4bkan itulah rampa$an kua$a mulai berlelua$a dan tiada jalan penyelesa1an yang lebih baik ditemukan.

Penduduk-penduduk di situ kemudiannya telah dipak$a berpindah pada 1992.

Beberapa penemuan yang ditemu1 adalah trak, minuman air p4ncut, temb0k unggvn ap1 dan sempadan tanah yang ditandai dengan temb0k batv juga telah ditemu1 selepas bandar itu t1mbul semula.

V1deo:

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih! 

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook News Online

Sumber: Daily Mail

Be the first to comment on "Tenggelam Pada Tahun 90-an ‘Bandar H4ntu’ Ini Muncul Semula Pada Tahun 2021."

Leave a comment

Your email address will not be published.


*